|
Medovník (recept)
Máte rádi sladké? A co třeba takový medový dort? Že trvá dlouho, než se takový dort připraví a rozleží? |
Máme pro vás recept na medový dort z klasických surovin, který zvládnete doma a který můžete mlsat již druhý den po upečení. Nevěříte? Stačí jen vyzkoušet tento podrobný recept. |
Korpus:medový korpusKrém:máslovýPovrch dortu:strouhaný medový korpusOzdoby:sekané vlašské ořechyVelikost:26 cmPočet porcí:16 ksVáha:2100 g |
Dort pečeme většinou den předem, aby se přes noc v lednici rozležel a následující den šel ke kávě dobře krájet. | ||
Na těsto budeme potřebovat: | ||
250 g cukru moučky
120 g másla 3 polévkové lžíce medu 1 polévkovou lžíci jedlé sody 1 polévkovou lžíci octa 2 vejce 600 g mouky hladké |
||
Dále budeme k přípravě těsta potřebovat: | ||
• pečící papír (13 ks obdélníků velikých podle plechu na pečení)
• hrnec nebo kastrol dvoulitrový • vařečku • hrneček • čajová lžička • miska na mouku • váleček • mouku hladkou (na podsypávání těsta) • stěrku • ráfek dortový kruhový (nejlépe tzv. posunovací, u kterého si můžete zvolit velikost) nebo ráfek o velikosti 26 cm nebo papírovou šablonu o průměru 26 cm • váhu kuchyňskou • nůž kuchyňský • struhadlo jemné |
||
Jedlou sodu a ocet spolu rozmícháme v hrnečku, dokud se soda nerozpustí. Pak si navážíme máslo s moučkovým cukrem do hrnce a přidáme med. Pomalu vše zahříváme za stálého míchání, až se máslo s medem rozpustí vše se spolu spojí. Ke vzniklé hmotě přilijeme jedlou sodu s octem. Pořád mícháme a zahříváme na plotně na střední teplotu. Hmota začne hodně pěnit a bude pomalu měnit barvu. | ||
Až dosáhneme zlatavé barvy, hrnec z plotny odstavíme a necháme za občasného promíchání vychladnout až přestane pálit. | ||
To je čas, kdy můžeme přimíchat dvě vejce. Hezky jedno po druhém. Je důležité vždy, když přidáme vejce, pořádně hmotu rozmíchat, aby byla hezky hladká. | ||
Když máme obě vajíčka zamíchaná, začneme postupně přimíchávat hladkou mouku. | ||
Nejdříve to jde dobře vařečkou, ale pak už je lépe vznikající těsto vyklopit na pracovní desku a pokračovat v hnětení rukama. Aby se těsto méně lepilo, podsypáváme moukou, můžeme si pomáhat i pekařskou stěrkou. Postupně nám těsto na pracovní ploše dovychladne a přestane se k ní lepit. | ||
Hotový bochánek těsta rozdělíme na šest stejných dílů. Jednotlivé díly postupně vyválíme na tenké pláty (placky), ze kterých vykrájíme kruhy o průměru 26 cm. K tomuto účelu nám nejlépe poslouží buď kruhový posunovací ráfek na pečení korpusů (nastavený na velikost 26 cm) nebo kruhová šablona vystřižená z pečícího papíru o velikosti 26 cm. | ||
Vzniklé odkrojky vždy přidáme k dalšímu dílu těsta a vyválíme další placku, ze které vykrojíme další kruh (plát). Celý postup opakujeme šestkrát. Každý kruh těsta vložíme na zvláštní díl pečícího papíru. | ||
Poslední odkrojky těsta položíme na sedmý díl pečícího papíru. | ||
Když máme vše připraveno, začneme předehřívat pečící troubu na horní a spodní ohřev na teplotu 180 °C nejlépe i s plechem, na kterém budeme jednotlivé korpusy péct. Jestliže máme předehřáto, opatrně přetáhneme první pečící papír s těstem na rozpálený plech a pečeme 6 minut v troubě na prostřední pozici. Po upečení plech vyndáme a papír s upečeným korpusem stáhneme na mřížku. Korpus nezapomeneme přikrýt dalším kusem pečícího papíru, aby vychladl, ale neutekla z něho vlhkost v podobě páry. Pláty by pak ztvrdly a dort by se nedal dobře krájet. Na horký plech natáhneme další připravený papír s těstem a dáme ho upéct do trouby. Stejně postupně upečeme všechny připravené korpusy včetně odkrojků. Ty ale po upečení a vyndání z trouby nepřikrýváme. Potřebujeme je totiž nechat vychladnout jen tak, abychom je pak mohli snadněji nastrouhat na jemném struhadle. |
||
Čas, který budou korpusy chladnout, vyplníme tím, že si připravíme krém. | ||
Začneme uvařením pudinku, na který budeme potřebovat: | ||
40 g cukru vanilkového
70 g škrobu kukuřičného 500 ml mléka plnotučného 1 plechovku mléka zahuštěného slazeného |
||
Dále budeme na přípravu potřebovat: | ||
rendlík o objemu přibližně 1,0 l vařečku stěrku cedník, přes který můžeme pasírovat šlehač ruční nebo kuchyňský robot váhu kuchyňskou |
||
Připravíme si rendlík a vařečku. Do rendlíku navážíme vanilkový cukr a kukuřičný škrob a důkladně na sucho promícháme. Pak přilijeme plnotučné mléko a opět rozmícháme. Na konec do směsi přilijeme celou plechovku zahuštěného slazeného mléka a po přivedení k varu vaříme pudink za stálého míchání na mírném ohni ještě asi 5 minut. | ||
Po uvaření přendáme pudink do šlehací mísy a metlou na krém pomalu pudink mícháme, aby vychladl na pokojovou teplotu a nevytvořil se tzv. „škraloup“. Uvařený pudink můžeme také nechat vychladnout v rendlíku přiklopený poklicí ve studené vodě. Abychom zamezili vzniku hrudek v krému, musíme pudink po vychladnutí ve vodě přepasírovat přes cedník. | ||
Další ingrediencí, kterou budeme potřebovat na krém je | ||
250 g másla (82% tuku). | ||
Když je pudink zchladlý, postupně do něho začneme zašlehávat studené máslo, které jsme si nakrájeli na malé kostičky, ručním šlehačem nebo kuchyňským robotem s krémovou metlou. Šleháme tak dlouho, až máme pěkný hladký máslový krém. | ||
Hotový krém si rozdělíme na přibližně šest stejných dílů a můžeme začít dort mazat. | ||
Připravíme si první plát korpusu na pečícím papíru a obepneme ho posunovacím dortovým ráfkem, který upravíme podle velikosti upečeného korpusu. Jestli jsme k vyřezávání těsta použili papírovou šablonu, budeme muset být při mazání dortu o trochu šikovnější. | ||
Část připraveného krému pro tuto vrstvu korpusu namažeme rovnoměrně na první vrstvu korpusu. Skvěle nám v tom pomůže paletovací nůž, ale zvládneme to i se stěrkou nebo příborovým nožem. | ||
Na krémovou vrstvu položíme další vrstvu korpusu. A pak střídáme znovu vrstvu krému, korpusu, krému, až nám zbyde poslední díl krému. Ten použijeme na obmazání celého dortu dohladka. | ||
Když máme hotovo, zbývá nám ještě obalit (obsypat a posypat) dort nastrouhaným korpusem, který jsme si připravili z upečených odkrojků těsta a dozdobit dort nasekanými vlašskými ořechy. | ||
Teď už jen stačí dort uložit do lednice a vydržet do druhého dne, než utuhne a rozleží se. | ||
Z hotového dortu pohodlně vykrájíme 16 kousků. | ||
Dobrou chuť! | ||
|