Medovník (recept) | Cukrarnaeliska.cz

logo-home   »   Recepty   »   Medovník (recept)

Medovník (recept)


Máte rádi sladké? A co třeba takový medový dort? Že trvá dlouho, než se takový dort připraví a rozleží?
Máme pro vás recept na medový dort z klasických surovin, který zvládnete doma a který můžete mlsat již druhý den po upečení.
Nevěříte? Stačí jen vyzkoušet tento podrobný recept.

Medovník (recept)
Korpus:
medový korpus
Krém:
máslový
Povrch dortu:
strouhaný medový korpus
Ozdoby:
sekané vlašské ořechy
Velikost:
26 cm
Počet porcí:
16 ks
Váha:
2100 g

Dort pečeme většinou den předem, aby se přes noc v lednici rozležel a následující den šel ke kávě dobře krájet.
Na těsto budeme potřebovat:
250 g cukru moučky
120 g másla
3 polévkové lžíce medu
1 polévkovou lžíci jedlé sody
1 polévkovou lžíci octa
2 vejce
600 g mouky hladké
Dále budeme k přípravě těsta potřebovat:
• pečící papír (13 ks obdélníků velikých podle plechu na pečení)
• hrnec nebo kastrol dvoulitrový
• vařečku
• hrneček
• čajová lžička
• miska na mouku
• váleček
• mouku hladkou (na podsypávání těsta)
• stěrku
• ráfek dortový kruhový (nejlépe tzv. posunovací, u kterého si můžete zvolit velikost)
nebo ráfek o velikosti 26 cm nebo papírovou šablonu o průměru 26 cm
• váhu kuchyňskou
• nůž kuchyňský
• struhadlo jemné
Jedlou sodu a ocet spolu rozmícháme v hrnečku, dokud se soda nerozpustí. Pak si navážíme máslo s moučkovým cukrem do hrnce a přidáme med. Pomalu vše zahříváme za stálého míchání, až se máslo s medem rozpustí vše se spolu spojí. Ke vzniklé hmotě přilijeme jedlou sodu s octem. Pořád mícháme a zahříváme na plotně na střední teplotu. Hmota začne hodně pěnit a bude pomalu měnit barvu.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Až dosáhneme zlatavé barvy, hrnec z plotny odstavíme a necháme za občasného promíchání vychladnout až přestane pálit.
To je čas, kdy můžeme přimíchat dvě vejce. Hezky jedno po druhém. Je důležité vždy, když přidáme vejce, pořádně hmotu rozmíchat, aby byla hezky hladká.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Když máme obě vajíčka zamíchaná, začneme postupně přimíchávat hladkou mouku.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Nejdříve to jde dobře vařečkou, ale pak už je lépe vznikající těsto vyklopit na pracovní desku a pokračovat v hnětení rukama. Aby se těsto méně lepilo, podsypáváme moukou, můžeme si pomáhat i pekařskou stěrkou. Postupně nám těsto na pracovní ploše dovychladne a přestane se k ní lepit.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Hotový bochánek těsta rozdělíme na šest stejných dílů. Jednotlivé díly postupně vyválíme na tenké pláty (placky), ze kterých vykrájíme kruhy o průměru 26 cm. K tomuto účelu nám nejlépe poslouží buď kruhový posunovací ráfek na pečení korpusů (nastavený na velikost 26 cm) nebo kruhová šablona vystřižená z pečícího papíru o velikosti 26 cm.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Vzniklé odkrojky vždy přidáme k dalšímu dílu těsta a vyválíme další placku, ze které vykrojíme další kruh (plát). Celý postup opakujeme šestkrát. Každý kruh těsta vložíme na zvláštní díl pečícího papíru.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Poslední odkrojky těsta položíme na sedmý díl pečícího papíru.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Když máme vše připraveno, začneme předehřívat pečící troubu na horní a spodní ohřev na teplotu 180 °C nejlépe i s plechem, na kterém budeme jednotlivé korpusy péct. Jestliže máme předehřáto, opatrně přetáhneme první pečící papír s těstem na rozpálený plech a pečeme 6 minut v troubě na prostřední pozici. Po upečení plech vyndáme a papír s upečeným korpusem stáhneme na mřížku.
Korpus nezapomeneme přikrýt dalším kusem pečícího papíru, aby vychladl, ale neutekla z něho vlhkost v podobě páry. Pláty by pak ztvrdly a dort by se nedal dobře krájet. Na horký plech natáhneme další připravený papír s těstem a dáme ho upéct do trouby.
Stejně postupně upečeme všechny připravené korpusy včetně odkrojků. Ty ale po upečení a vyndání z trouby nepřikrýváme. Potřebujeme je totiž nechat vychladnout jen tak, abychom je pak mohli snadněji nastrouhat na jemném struhadle.
Medovník (recept) Medovník (recept) Medovník (recept)
Čas, který budou korpusy chladnout, vyplníme tím, že si připravíme krém.
Začneme uvařením pudinku, na který budeme potřebovat:
40 g cukru vanilkového
70 g škrobu kukuřičného
500 ml mléka plnotučného
1 plechovku mléka zahuštěného slazeného
Dále budeme na přípravu potřebovat:
rendlík o objemu přibližně 1,0 l
vařečku
stěrku
cedník, přes který můžeme pasírovat
šlehač ruční nebo kuchyňský robot
váhu kuchyňskou
Připravíme si rendlík a vařečku. Do rendlíku navážíme vanilkový cukr a kukuřičný škrob a důkladně na sucho promícháme. Pak přilijeme plnotučné mléko a opět rozmícháme. Na konec do směsi přilijeme celou plechovku zahuštěného slazeného mléka a po přivedení k varu vaříme pudink za stálého míchání na mírném ohni ještě asi 5 minut.
Medovník (recept)
Po uvaření přendáme pudink do šlehací mísy a metlou na krém pomalu pudink mícháme, aby vychladl na pokojovou teplotu a nevytvořil se tzv. „škraloup“. Uvařený pudink můžeme také nechat vychladnout v rendlíku přiklopený poklicí ve studené vodě. Abychom zamezili vzniku hrudek v krému, musíme pudink po vychladnutí ve vodě přepasírovat přes cedník.
Medovník (recept)
Další ingrediencí, kterou budeme potřebovat na krém je
250 g másla (82% tuku).
Když je pudink zchladlý, postupně do něho začneme zašlehávat studené máslo, které jsme si nakrájeli na malé kostičky, ručním šlehačem nebo kuchyňským robotem s krémovou metlou. Šleháme tak dlouho, až máme pěkný hladký máslový krém.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Hotový krém si rozdělíme na přibližně šest stejných dílů a můžeme začít dort mazat.
Připravíme si první plát korpusu na pečícím papíru a obepneme ho posunovacím dortovým ráfkem, který upravíme podle velikosti upečeného korpusu. Jestli jsme k vyřezávání těsta použili papírovou šablonu, budeme muset být při mazání dortu o trochu šikovnější.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Část připraveného krému pro tuto vrstvu korpusu namažeme rovnoměrně na první vrstvu korpusu. Skvěle nám v tom pomůže paletovací nůž, ale zvládneme to i se stěrkou nebo příborovým nožem.
Medovník (recept)
Na krémovou vrstvu položíme další vrstvu korpusu. A pak střídáme znovu vrstvu krému, korpusu, krému, až nám zbyde poslední díl krému. Ten použijeme na obmazání celého dortu dohladka.
Medovník (recept)
Když máme hotovo, zbývá nám ještě obalit (obsypat a posypat) dort nastrouhaným korpusem, který jsme si připravili z upečených odkrojků těsta a dozdobit dort nasekanými vlašskými ořechy.
Medovník (recept) Medovník (recept)
Teď už jen stačí dort uložit do lednice a vydržet do druhého dne, než utuhne a rozleží se.
Z hotového dortu pohodlně vykrájíme 16 kousků.
Dobrou chuť!